Dinsdag 13 september 2016 brengt de Stentor (regio Apeldoorn) een uitgebreid artikel over Kicheko.

Het is een artikel waarin duidelijk wordt verteld over de motivatie en inspiratie van Carolien Harleman om voor Kicheko zoveel te doen.

De helft van de opbrengst van de beelden gaat naar dit doel. En niet voor niets zoals je hier in dit artikel kunt lezen.

Het bericht in de Stentor kun je alleen digitaal lezen als je ook een abonnement bij deze krant hebt, daarom plaatsen we het hier ook...

Carolien biedt kinderen in Tanzania een thuis

kichekoIn de zomer van 2014, "in between jobs, zoals ze zo mooi zeggen", besloot de van oorsprong Apeldoornse Carolien Harleman (35) zich als vrijwilliger in te zetten voor weeskinderen in Tanzania. Het leidde tot de oprichting van een eigen stichting. ,,In Afrika is geen dag hetzelfde."

Harleman schrok van wat ze zag in Tanzania. "Er was geen toezicht, geen schone of veilige voorzieningen, onvoldoende te eten. Alle kinderen liepen er smerig bij, ze kwamen in alles tekort. Onze verplichte financiële bijdrage werd niet gebruikt voor de kinderen. De directie zag ons als melkkoe." In haar tijd daar werd duidelijk dat het weeshuis het financieel niet meer trok. Ze probeerde voor de jongste vijf kinderen een andere plek te vinden, maar ze vond niets waar ze hen met een gerust hart achter kon laten. "Veel weeshuizen worden hier opgezet en gerund vanuit een commercieel oogpunt. De oprichters zijn erbij gebaat zoveel mogelijk kinderen in vieze kleren te laten rondlopen en net niet genoeg te eten te geven, want daar komen buitenlandse vrijwilligers of andere weldoeners op af."

Waar is de individuele aandacht waar de kinderen naar snakken?

- Carolien Harleman -

Die vrijwilligers zien vaak niet dat hun bijdrage rechtstreeks in de zakken van de directeur verdwijnt. "Zelfs als het een goed project is, met een mooi gebouw, schone kleding, een eigen bed en drie maaltijden per dag, is er vaak maar een volwassene op een groep van dertig kinderen. Waar is dan de individuele aandacht waar de kinderen naar snakken?"

Als ze het anders wilde doen, moest ze daar zelf mee aan de slag. Toen ze zich dat realiseerde, ging ze op zoek naar een huis en regelde ze de vergunningen. "De vijf jongsten uit het weeshuis mochten met mij mee en zo zijn we maar gewoon begonnen. In het eerste jaar kwamen er vier kinderen bij. Sindsdien is ons gezin compleet." De stichting van Harleman heet Kicheko (Swahili voor 'lach') en is volledig afhankelijk van giften. Die worden gebruikt voor huishouden en huur en voor scholing en gezondheidszorg voor de kinderen. "Mijn vriend en ik hebben een safaribedrijfje, waarmee we in ons eigen onderhoud voorzien."

Wildfair

De Apeldoornse Soroptimistenclub heeft op zondag 25 september 2016 haar jaarlijkse Wildfair gehouden. De opbrengst ging naar Kicheko. "Giften als deze zijn voor ons enorm belangrijk. We hebben een groot aantal sympathisanten maar het werk zoals het ons voor ogen staat, kost veel geld. Wij willen een thuis zijn voor de kinderen, zoals ze dat, uitzonderingen daargelaten, met hun ouders ook zouden hebben."

Soms is het lastig de eindverantwoordelijke te zijn. "Wanneer de school de vakantieperiode ineens een week verschuift zonder dit te melden. Maar,zoals ze hier zeggen 'dit is Afrika'. Hier is geen dag hetzelfde en dat maakt het ook weer uitdagend en leuk. En wanneer er iets even tegen zit hoef ik maar even naar de kinderen te kijken en dan is het oké. Zij maken alles goed."